JADŁOSPIS
Poniedziałek 22.04.2023 | Wtorek 23.04.2023 | Środa 24.04.2023 | Czwartek 25.04.2023 | Piątek 26.04.2023 | |
ŚNIADANIE | Zacierka na mleku (1,3,7), pieczywo mieszane (1), masło (7), wędlina, sałata, herbata żurawinowa | Pieczywo mieszane (1), masło (7), pasta z zielonego groszku, ser żółty, papryka, kakao (7), herbata malinowa | Owsianka z żurawiną (1,7), pieczywo mieszane (1), masło (7), wędlina, ogórek, herbata miętowa | Pieczywo mieszane (1), masło (7), wędlina, ser żółty, pomidor, roszponka, kakao (7), herbata owoce leśne | Pieczywo mieszane (1), masło (7), pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami, ser twarogowy (7), pomidor, dżem truskawkowy, inka (1,7), herbata dzika róża |
ZUPA | Krem z zielonego groszku z grzaneczkami (1,9) | Grysikowa zabielana z natką pietruszki (1,7,9) | Krem pieczarkowy zabielany z grzaneczkami (1,7,9) | Z czerwonej soczewicy z mięskiem (9) | Kalafiorowa zabielana z drobnym makaronem (1,7,9) |
II DANIE | Klopsiki wieprzowe smażone (1,3), ziemniaki puree (7), kalafior gotowany, kompot wieloowocowy | Potrawka z kurczaka z ryżem (1), marchewka z groszkiem, kompot rabarbarowy | Pierś z indyka gotowana, sos pomidorowy (1), kasza pęczak (1), surówka z kiszonej kapusty, marchewki, natki pietruszki, kompot truskawkowy | Makaron z kurczakiem z sosem śmietanowo-warzywnym (1,7), kompot agrestowy | Filet rybny z pieca w delikatnym sosie musztardowym (1,4), kasza bulgur (1), surówka z białej kapusty, kompot śliwkowy |
PODWIECZOREK | Koktajl truskawkowy własnego wyrobu na bazie jogurtu naturalnego i chia (7) | Muffinki z buraczkiem własnego wypieku (1,3) | Shake bananowo-kakaowy własnego wyrobu na bazie jogurtu naturalnego (7) | Budyń śmietankowy z musem malinowym własnego wyrobu (7) | Banan |
Spis alergenów: 1 – zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne, 3 – jaja i produkty pochodne, 4– ryby i produkty pochodne, 5 – orzeszki ziemne, orzechy arachidowe i produkty pochodne, 6 – soję i produkty pochodne, 7 – mleko i produkty pochodne, 8 – orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe i produkty pochodne, 9 – seler i produkty pochodne, 10– nasiona gorczycy i produkty pochodne, 11– nasiona sezamu i produkty pochodne.
Woda podawana jest dzieciom bez ograniczeń 🙂
Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie związanymi z dostawą towarów do placówki.
W każdy czwartek dzieci spożywają śniadanie w formie bufeciku z różnorodnymi zdrowymi produktami, najmłodsi sami decydują o tym, co znajdzie się na ich talerzyku.
🍎 POSIŁKI W NASZYM PRZEDSZKOLU 🍐
Poniedziałek 15.04.2023 | Wtorek 16.04.2023 | Środa 17.04.2023 | Czwartek 18.04.2023 | Piątek 19.04.2023 | |
ŚNIADANIE | Owsianka z rodzynkami (1,7), pieczywo mieszane (1), masło (7), wędlina, ogórek kiszony, sałata, herbata owoce leśne | Pieczywo mieszane (1), masło (7), twaróg (7), dżem jagodowy, wędlina, papryka, ogórek, kakao (7), herbata malinowa | Zacierka na mleku (1,3,7), pieczywo mieszane (1), masło (7), pasta rybna własnego wyrobu z twarogiem (4,7), ser żółty (7), pomidor, herbata żurawinowa | Pieczywo mieszane (1), masło (7), pasta mięsna własnego wyrobu z warzywami, ser żółty (7), ogórek, sałata, kakao (7), herbata owoce leśne | Pieczywo mieszane (1), masło (7), pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami, ser mozzarella (7), pomidor, roszponka, kawa inka (1,7), herbata miętowa |
ZUPA | Krem brokułowy zabielany z grzaneczkami (1,7,9) | Rosół z makaronem (1,9) | Zupa z fasolki szparagowej zabielana z ryżem (7,9) | Delikatna zupa grochowa z mięskiem | Jarzynowa zabielana z kaszą jaglaną (7,9) |
II DANIE | Ryż w sosie słodko-kwaśnym z indykiem, mini marchewka, kompot agrestowy | Pieczona pierś z kurczaka w sosie koperkowym (1), ziemniaki puree (7), surówka z kiszonej kapusty, marchewki i natki pietruszki, kompot rabarbarowy | Makaron z sosem pomidorowo-soczewicowym z mięskiem drobiowym (1), ogórek kiszony, kompot śliwkowy | Ziemniaki z gzikiem (7), marchew fala , kompot truskawkowy | Ryba z pieca (4), kasza bulgur (1), szpinak, kompot owoce leśne |
PODWIECZOREK | Kaszka manna z musem malinowym – własny wyrób (1,7) | Porcja warzyw i owoców: banan, marchew w kratkę | Koktajl własnego wyrobu na kefirze z truskawkami i chia (7) | Kawiorek z pastą własnego wyrobu z fasoli (1), ogórek kiszony | Ciasto marchewkowe własnego wyrobu (3) |