20.10 ,,W spiżarni”

1.Słuchanie wiersza Doroty Kossakowskiej „Spiżarnia cioci Katarzyny”.

Ciocia Katarzyna robi dziś zapasy.

Chce się przygotować na zimowe czasy.

Będą grzyby suszone i marynowane,

latem w dużym lesie przez ciocię zebrane.

Będą też ogórki małe, ukiszone,

chrzanem, koprem i gorczycą smacznie doprawione.

Są też słodkie dżemy, które wujek zjada

oraz z jabłek antonówek pyszna marmolada.

Będzie też kapusta drobno szatkowana,

z solą, marchewką i kminkiem dobrze pomieszana.

Ciocia ją położy w beczkę dębową,

by stała się surówką smaczną i zdrową.

U cioci w spiżarni znajdzie się brukselka,

marchewka, cebula oraz dynia wielka.

Latem i jesienią wszystkie te pyszności

przygotuje ciocia dla siebie i gości.

Rozmowa na temat wiersza:

– Gdzie gromadzimy zapasy?

– Co to jest spiżarnia?

– Jakie produkty przechowujemy w spiżarni?

– Po co robimy zapasy na zimę?

2. „Przetwory” -rozmowa kierowana

-Co to jest spiżarnia?

Przetwory
– opisuje zawartość słoików;

– wie, jakie znaczenie ma robienie przetworów na zimę;

– wie, jakie owoce, warzywa można zaprawiać, oraz co można z nich zrobić.

3.Praca plastyczna
– odbija w słoiku przecięte na pół owoce lub warzywa i odciska je uprzednio umoczone w farbie

4.Karta Pracy dla chętnych